Пазарувай с 30% ОТСТЪПКА

Здравето на костите: каква е тайната?

Здравето на костите

Чувствали ли сте някога пронизваща болка през коляното? Ако сте го преживели, вероятно знаете, че това може да ви спре да спортувате, да се разхождате и да се наслаждавате на живота си в пълна степен.

Много често приемаме костите си за даденост. Но истината е, че нашите кости поддържат нашите тела и спомагат за формирането на нашата форма, както и за производството на червени кръвни телца, за защита на жизненоважни органи и съхраняване на важни минерали.

Макар и доста леки, костите са достатъчно силни, за да поддържат теглото ни.

Затова е важно да се грижим за тяхното добро физическо състояние. И това става още по-важно, тъй като ние остаряваме.

Защо здравето на костите е важно?

Както може би знаете, здравите хора изграждат повече костна тъкан, отколкото се разгражда. Въпреки това, костното производство естествено започва да се забавя около 30-годишна възраст, което може да доведе до загуба на костна маса за някои хора. В най-лошите случаи това може да доведе до остеопороза по-късно в живота.

Остеопорозата е заболяване, което прави костите по-крехки и с течение на времето може да направи костите по-податливи на счупване.

Как да защитите костите си?

Въпросът е как да помогнем на костите Ви да останат здрави?

Костите и зъбите са съставени от калций и затова е важно да имате достатъчен прием на калций. Минералът подпомага свиването на мускулите, съсирването на кръвта и здравината на костите.

Но как да приемаме достатъчно калций? Млечните продукти, зеленчуците като спанак, зеле, броколи и соя са само част от съставките, които трябва да бъдат част от здравословната за костите диета.

В случай, че не успявате да консумирате достатъчно храни, богати на калций, винаги можете да доставите необходимия калций с висококачествени хранителни добавки.

Забележка!!! Дозировката на калций има горна граница (UL). Винаги се консултирайте с лекар, тъй като превишаването на границата може да доведе до дискомфорт и рискове за здравето.

броколи

Какво друго може да помогне?

Казва се, че се препоръчва изграждането на здравите кости в началото на живота. Това може да стане чрез консумиране на храни, обогатени с калций или ако се упражнявате редовно. Редовното движение и спортът са ключът към избягването на костни заболявания.

Също така има и витамини и добавки, които са показали, че са ефективни в поддържането на костната система. Някои от тях включват витамин D, който също помага на абсорбцията на калций в червата. В допълнение, витамин D може да бъде полезен, когато става въпрос за растеж и заздравяване на костите.

Друг минерал, който може да регулира нивата на калций в тялото ви е магнезият. Може да се намери в ядки, зелени зеленчуци и хранителни добавки.

И накрая, витамин К2 защитава сърдечно-съдовата система от увреждания причинени от високи нива на калций в кръвта.

Погрижете се за костите си

Обобщавайки всичко, здравите кости са важни за воденето на активен и щастлив живот. Ако започнете от рано, можете да избегнете проблемите по-късно в живота.