Пазарувай с 30% ОТСТЪПКА

Ползи за здравето от коластрата от крави

Коластрата от крави

Получената от мляко от крави коластра може да подпомогне имунитета и производителността

Коластрата от крави (наричана просто коластра) е вид мляко, отделяно от кравите в рамките на първите няколко дни от раждането. Наличен като хранителна добавка, коластрата е богата на имуноглобулини (антитела), за които е известно, че стимулират имунната система. Поддръжниците твърдят, че коластрата предлага редица ползи за здравето, включително лечение на колит, диария и инфекции на горните дихателни пътища. Също така се твърди, че коластрата подобрява имунитета, както и подобрява спортните постижения.

Учените също така са разработили специален вид коластра, известна като хиперимунна коластра, произведена чрез ваксиниране на кравите срещу някои болестотворни микроорганизми. Въпреки че още се провеждат клинични изследвания за оценка на ефективността на хиперимунната коластра, доказателствата остават оскъдни по отношение на действителните и ползи.

Ползи за здравето

Коластрата е придобила популярност сред спортистите, поради нейната предполагаема способност да изгаря мазнините, изгражда мускули и подобрява спортните постижения. Хиперимунната коластра също е предизвикала интерес сред учените, които смятат, че тя може да лекува по-широк кръг медицински състояния.

Стомашно-чревни проблеми

Коластрата може да помогне за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми, причинени от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). В малко проучване, публикувано през 2001 г., изследователите открили, че коластрата е помогнала на изследваните да се предпазят от стомашно-чревни увреждания, причинени от продължителната употреба на индометацин (НСПВС, обикновено предписван за лечение на остеоартрит и ревматоиден артрит).

През 1991 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предостави на хиперимунната коластра специален статут на лекарство сирак (orphan drug). Това е класификация, която позволява на производителите да разработват лекарства без конкуренция. Статутът е даден специално за лечението на хроничната диария при ХИВ-инфекциите, причинена от паразита Cryptosporidium.

Към днешна дата ползата срещу хроничната диария при ХИВ-инфекциите не е доказана, но има доказателства, че хиперимунната коластра може да осигури облекчаване на идиопатичната диария (диария с неизвестен произход) при хора с напреднала HIV инфекция, както и диария, причинена от Ешерихия коли (Escherichia coli (E. coli)).

Спортни постижения

Няколко проучвания показват, че коластрата може да подобри тренировките. В изследване, публикувано през 2001 г., учените дават коластра на част от група трениращи мъже и жени, а на другата част суроватъчен протеин. По време на осемседмичното проучване всеки от участниците участва в аеробни упражнения и тежки силови тренировки поне три пъти седмично.

Резултатите от проучването показват, че членовете на групата на коластрата са имали значително увеличение на мускулната маса, а членовете на групата на суроватъчния протеин са имали значително увеличение на телесното тегло.

От друга страна, силата на мускулите на горната част на тялото, големината на мускулите или костната минерална плътност на групата приемала коластра не са се повлияни от коластрата.

Превенция срещу грип

Коластрата помага и за профилактика срещу грипа, според проучване, публикувано през 2007 г. Сред участниците, които са приемали коластра в продължение на два месеца, броят на дните прекарани с грип е три пъти по-кратък, отколкото при тези, които не са получили коластра.

Подобни изводи са описани и в проучване от 2016 г. в Египет, в което децата, които ежедневно са получавали коластра в продължение на два месеца, са имали 37% по-малко инфекции на горните дихателни пътища, отколкото децата, които не са получили коластра.

Въпреки всички положителни резултати, няма доказателства, че коластрата може да лекува грип, но намалява неговата тежест или намалява риска от хоспитализация.

Възможни странични ефекти

Коластрата от крави, като цяло се счита за безопасна за употреба без известни лекарствени взаимодействия. Страничните ефекти са редки, въпреки че проучванията сред хора с ХИВ са описани съобщения за гадене, повръщане, анемия и нарушена чернодробна функция.

Коластрата от крави съдържа мляко като алерген.

Дозировка и Употреба

Коластрата се предлага в прахообразна форма, както и на капсули. Има дори спрейове с коластра, продавани като средства за облекчаване на алергии. Коластра може да се закупи онлайн без рецепта, както и в магазините за хранителни добавки.

Дозировката може да варира, но повечето производители препоръчват дневна доза до 60 грама за спортисти или за подобряване на здравето на червата. Когато се използва за лечение коластрата трябва да се приема преди хранене. Коластрата не е сред веществата, забранени от Световната антидопингова агенция (WADA).

Какво да търсите

Някои добавки с коластра се продават във вегетариански гел капсули и са подходящи за вегетарианци. Можете също така да проверите дали добавката е получена от крави, които не са лекувани с говежди соматотропин (rBST), растежен хормон, използван за увеличаване на производството на мляко.

Важно е да се помни, че въпреки някои обещаващи резултати, не е имало мащабни клинични проучвания, които да изследват ползите за здравето от коластрата. Трябва да бъдете предпазливи относно всяка добавка, която твърди, че е лечебна.

Други въпроси

Мога ли да приемам коластра, ако имам непоносимост към лактоза?

Ако имате непоносимост към кравето мляко, най-вероятно ще имате непоносимост към коластра. Дори в прахообразна форма, коластрата съдържа лактоза, видът захар, който тялото ви реагира неблагоприятно.

Можете ли да се разболея от луда крава от коластра?

Към днешна дата не е имало известни съобщения за предаване на спонгиформна енцефалопатия по говедата ("луда крава") от крави към хора чрез коластра. Дори сред употребяващите мляко, има само три случая на луда крава докладвани в САЩ между 1996 и 2011 година.

Дори и има някакви следи от патогена в извлеченото мляко, пастьоризацията, стерилизацията и дехидратацията ще го убият.

Дневна доза коластра от крави e достъпен начин за укрепване и поддържане на имунната система.